Om kunstvandringen på Voss – INFO

Hva er en Kunstvandring? Vi vet at svenskene har holdt på med dette i 50 år, og vi har mange steder med åpne atelier omkring i Norge. NÅ vil vi i kulturbygda Voss favne om området vårt, og vise at her finnes det mye lokalt kunst og håndverk. Vi er hver vår egen lille bedrift, noen av oss leer av det, andre må ha en annen jobb for å få lov til å skape.
 
En kunstvandring er en paraply, en organisasjon eid og drevet av ALLE medlemmene med et valgbart styre. Kunstnere og kunsthåndverkere i hele indre Hordaland (Voss, Vaksdal, Ulvik, Aurland, Granvin, Modalen, Vik i Sogn) slår seg sammen og åpner egne og felles dører, verksted og atelier…… ja mer enn det. Vi holder påå med felles nettsted, der alle skal vinnes. Vi har den Facebooksida der du har funnet dette: http://www.facebook.com/kunstvandringvoss og vi har egen Instagram som alle medlemmer får bruke på #kunstvandringvoss. Vi har i løpet av det første året blitt hele 24 medlemmer. At vi bruker ordet VOSS i navnet er fordi det er senter i området og faktisk mest kjent som stedsnavn. Uansett.. ingen glemt og ingen gjemt. Det kommer kart!
 
Men hva driver Kunstvandringen egentlig med?
— vi vet at mange lurer–
Vi søker ALLTID nye medlemmer.
Vi ble etablert før jul i 2016 og registrert i Brønnøysund i februar 2017. Planleggingen startet tidlig i 2015, av Lise Nilsen og Mona Nordaas som dro på kulturkurs, Visp-møter og la planer. Disse er grunnlaget for det vi gjør i dag. OG vi lærte av svenskene som har holdt på lenge og har mer enn 80 kunstvandringer, med hundretusener av besøkende i atelier, hagehus, gallerier og kunsthus.
Vi la det bort… men møttes og bestemte oss for å gi det en sjanse. UTROLIG; vi klarte påå 11 dager å få lokale, lage utstilling og blir 11 medlemmer. NÅ er vi 24, et år senere.
Medlemmene vil lage utstillinger, både i egne atelier, i andre gallerier, i 19 (som er midt på Vangen) der vi og har et butikklokale på gateplan som er både utstilling og popupbutikk, og i underetasjen har vi hele 70 kvadrat. Dette lokalet er for utstillinger, kurs, møter, utleie til andre skapende og kreative mennesker, åpne kvelder og uventede hendelser, kalt HENDINGAR i hele området. Vi VET faktisk ikke hva som vil skje, siden alle medlemmene kan bruke det, og planegge egne aktiviteter.
Vi har første året hatt hele ti endringer av utstillingen i lokalet vårt i Uttrågata 19 – midt på Vangen. Vi har hatt separatutstillinger med Kjartan Møen, Evelyn Lillestøl Hauso, Åshild Haugsbø, Vera Gjersøe og vi har hatt flere fellesutstillinger og sommerbutikk. ALT har vi drevet på egne krefter og egen dugnad… fordi vi VET at når vi alle trekker i samme retning, vil vi bli synlige og en institusjon i bygdelandet vårt… til slutt. Vi har 19 åpent hver lørdag, og vi har leid det ut til andres utstillinger. … ta kontakt ved interesse: post@kunstvandringvoss.com
DETTE er vår funksjon og mål:
 • Å samle alle skapende kunstnere og kunsthåndverkere i Indre Hordaland for å gjøre oss synlige, samarbeide og utvikle disse yrkene og fagene for oss selv og hverandre.
 • Alle våre medlemmer som har eget atelier, butikk eller galleri har en rosa vimpel. Den setter de ut, når de ønsker besøk…. uten forhåndsavtale. Ser du en slik, bare gå inn! Du vil overraskes!
 • Vi har felles Facebookside og diskusjonsgrupper og planleggingsgrupper på Facebook, der vi organiserer oss og fordeler arbeid og interesser. Alle kan ikke alt, men alle kan noe, og det krystalliseres ut hvem som vil gjøre hva for fellesskapet.
 • Vi har to pliktdeltakelser i året for medlemmer. Alt annet er frivillig og i egen interesse.
 • Om medlemmer deltar på utstillinger andre steder, vil Kunstvandringen være med å informere med alle midler vi har tilgjengelig for å fortelle om våre medlemmer. Det samme gjelder om de har felles utstilling i egne lokaler eller har levert noe stort og flott som verden bør vite om. Vi er altså det stedet som skal fremme ALLE medlemmer.
 • Vi ønsker å lage Kunstvandringer, det vil si : … medlemmer eller andre interesserte kan organisere grupper som besøker våre medlemmer, vi vil arrangere slik at såå mange som mulig har åpent, så det er mulig å komme til flere på en dag. Vedkommende vil guide og fortelle, og gjerne gå tur, eller kjøre smågrupper. Dette organiseres av den som vil, vi ønsker oss gjerne noen pensjonister! Si fra! Ta kontakt.
 • 19 er altså til felles bruk. Vi har liste over deltakelse, og alle som har varer der må sitte vakt. Den settes opp over så lang tid vi klarer. Flere separatutstillinger er allerede bestilt for 2018.
 • Vi vil gjerne bli den helt nye gavebutikken med unike varer og kunst – og vi er her for hele distriktet siden ting kan hentes hos oss. Vi har gavekort som kan brukes hos ALLE våre medlemmer. Vi er jo midt på Vangen, rett ved Taxiene…
 • Vi har blogg der vi forteller om aktiviteter i organisasjonen. Der kommer også egne hjemmesider med all kontaktinfo til alle våre medlemmer. Å få den bygget opp er et spørsmål om økonomi…. vi søker midler overalt.. men må sloss med idretten og kulturbyggene…. Vil du sponse oss? Ta kontakt, vi kan lage avtaler!
 • Snart kommer utleie av KUNST! Vi vet at mange løper på IKEA og andre steder og kjøper plakater til sitt nye kontorlandskap eller korridor. Ta kontakt med oss! Vi leier ut kunst for 10% av prisen på kunstverket i et helt år. Det er faktisk en mye bedre avtale enn å bruke mange tusen på plakater. Og du kan inngå ny avtale etter et år, eller – om noen ønsker, kjøpe verket. Ta kontakt!
 • Vi har allerede hatt dans, diktlesing og Flamenco i 19! Forvent at våre medlemmer vil sette igang diktlesing, bildevisninger, informasjonskvelder eller rett og slett en liten konsert… dette gjør medlemmer av eget initiativ.
 • Vi er i ferd med å lage en felles liten nettbutikk på http://kunstvandringvoss.epla.no. Der kan alle medlemmer legge ut varer til salg. Her kan du finne store originaler, klær, ting som kanskje ikke er å finne på 19, og kunder fra hele landet finner oss. Der legges også bestillingsvarer fra håndverkerne våre som lager flere like ting, slik som bunadsposer, treskilt, luer grafikk, scnapsglass eller like smykker, samt trykk, postkort og annet som serieproduseres. Ellers bestemmer medlemmene selv. Kunden bestiller fra butikken vår på Epla, og får en mail fra den som har laget varen, og gjør opp direkte med produsenten via nettbank eller Vipps. Husk porto.. eller henting i 19. Det er enkelt å handle på Epla. Registrer deg, godkjenn velkomstmailen, legg i kasse og fullfør kjøpet med å velge betalingsmetode “privat oppgjør” – bekreft og vent på svar fra kunstneren vår. Vi gleder oss!
 • Vi arbeider med tanken om kunstskole for barn. Vi vil gjerne at du tar kontakt dersom du har et barn som heller vil leke med farger enn å løpe på ski, eller vil gjøre begge deler. Men siden vi selv er skapende, VET vi at ikke alle er like interessert i fotballer og fallskjermer. jatakk begge deler….
 • Vi kommer til å arrangere kurs. Vi vil bruke 19 til kurs for voksne og barn med ting vi jobber med. Det kan være kransebinding, akvarellmaling, treskjæring, smykkelaging… Siden det er medlemmene selv som tar initiativ til dette, gi oss beskjed om det er interessant, og vi sparer på deg og sender informasjon når noe skjer. Følg alltid med i bloggen og på Facebooksida vår.
 • Se etter hendelser omkring, det kan være oss som lager kunst i Naturen, av materialer i naturen… til minne om Mona Nordaas som var med å starte dette, men dessverre døde før vi var i gang. Kanskje det står en liten forgjengelig rosa vimpel der…
 • Se etter aktiviteter i bygdene. Kanskje maler vi det vi ser, kanskje deler vi ut informasjson, kanskje har vi fått lov å stå på et kjøpesenter og ha en miniutstilling?
 • Trenger du en kunstner på timebasis til utvikling av noe? Kanskje våre medlemmer kan hjelpe deg, med alt fra idestadiet, gode ideer, illustrasjoner…..
 • Vil DU lage utstilling med en eller flere av oss?? Ta kontakt, vi formidler og forteller og avatalen gjør du direkte med kunstneren blant oss.
 • Vi søker jevnlig midler til tekniske hjelpemidler for medlemmer. Har noen en super printer eller plotter som vi kan bruke til å produsere våre verk, og vil gi den til oss? Ja takk gjerne. Vi ønsker oss datautstyr, en skikkelig video/fremvisere for bilder og så MÅ vi få fikset veggene våre… koster mye penger. De er betong … med jern. Lyst å gi oss vegger?
 • Vi fungerer også som utleveringssted dersom medlemmer har kunder som vil hente ting fra oss. Det kan være eplasalg, eller at vi ikke har åpent atelier. Vi er mer enn et utsalg for kunst og kultur.
Informasjon til deg som har lyst å bli medlem:
 • For å bli medlem må du:
 • Enten ha en fullstendig skapende utdannelse i kunst eller design. La oss si du er gullsmed, grafiker, arkitekt, keramiker, aktivitør, eller noe annet skapende som har gitt deg gunnleggende kunnskap og et yrke. Du kommer rett inn uten å søke. Vi vil ha deg, til og med om du er nyutdannet og ikke har noen CV. De unge er fremtiden.
 • Har du så lang fartstid i et håndverksfag at du har tilegnet deg kunnskap, og en CV og et repertoar som går langt forbi grytekluter og serieproduksjon av like hobbyvarer, og har en genuin interesse og aktivitet innenfor det du holder på med?? Ta kontakt. Vi har styremøter der 5 personer godkjenner eller avviser søkere. Du kan avvises uten grunngivelse, eller vi ken be om mer info, eller be deg komme tilbake senere når du har kvesset pennene og verktøyet ditt.
 • Er du aktiv som kunstner, illustratør, designer, fotograf, eller i ferd med å starte aktivitet/bedrift som favner om skapende fag? Deltatt på masse utstillinger, har en kvalitet og såpass mye fagidiot at du bare VIL dette. Du bør bli en av oss. Vi vet at markedsføring og synlighet gjøres best i flokk. Vi er ikke konkurrenter, vi er medlemmer. Og noen liker mora, andre liker datra. Ta kontakt… du er antakelig en vi ønsker oss.
OG til IKKEkunstnere – deg som er bare litt i overkant interessert:
Åpner du et gallerilokale, er du kunstformidler, kurator, eller kunstlærer? Trenger du en kunstner eller fem? Har du lyst å sitte vakt, eller lage kunstrunder? Ta kontakt, vi har alltid noe felles… om du ikke blir medlem, så vil vi ha noen vi kaller Kunstvandringens venner. Vi bør samarbeide. Vi vet jo at kunst og kultur er vanskelig, spennende og krevende for alle.
Følg med oss!
TAKK for at du leste og delte alt dette!
Hilsen
oss i styret for Kunstvandringen på Voss
 
Følg oss, lik oss og del oss, det LIKER vi!
http://www.kunstvandringvoss.com (under utvikling)