10 år på Vossevangen: Glød Gullsmedverkstad

Det er liv på Vangen! Kunstvandringen på Voss er et av de aller siste tilskuddene som ønsker at Vossevangen skal være fullt av trivelig handel og åpne butikker der noe skjer. Selv om mange har forsvunnet til kjøpesenter og nettbutikk og gigantbutikker utenfor sentrum, finnes det spennende aktiviteter i Vangsgata.

Vi har et fantastisk medlem som har holdt på i ti år. Til tross for utallige oppgravinger av gata, utflyttede og skiftende naboer: Glød gullsmedverkstad.

I ti år har Julie holdt til på Vangen, og utøvet håndverket sitt. Først i kjelleren på Hallen, senere flyttet de og laget butikk i Vangsgata. Hun liker å kalle seg håndverker, og ikke kunstner eller kunsthåndverker. Og så spør vi…  – siden vi vet at å leve som håndverker i de små fagene er alt annet enn lett:  Fortell oss hva du gjør? Ble det som du ventet?

I begynnelsen laget vi det meste selv. Vi har en tykk album med gamle bilder; sier hun, og blar og ler. Jo, noe kan vi kanskje ta opp igjen…. det er jo gøy å lage egne ting!  Akkurat i dag er hun alene på jobb. Men de har vært flere, og de har fått lærlinger til å fullføre faget. Det er en bragd, i et så lite fag som gullsmedfaget.

Å lage et bittelite smykke er en liten ingeniørprosess. Det må planlegges, skisses og veies og vurderes. Og det sorte trekullet og keramikkplatene er arbeidsplassen. Julie tenker at hun har lyst å lage sin egen serie i gull, men det er greit å prøve seg frem i sølv.

Og siden det var en mørk vinterdag når vi var innom, fikk vi ikke tatt bilder av de nyeste fine smykkene, de må du ned i butikken og se. Hun setter det siste i vinduet… stopp litt opp og se!

Gullsmedfaget er slett ikke et renslig pent yrke der man sitter med lange negler og monterer vakre steiner i skinnende metall. Nei, det er møkkete, det er fullt av rare kjemikalier og grove verktøy. Julie gjør alt selv:

Det blir en del reparasjoner. Det må vi gjøre. Og det kommer gjerne inn hele smykkeskrin med arvede smykker som noen vil ha pusset og stelt så de kan bli brukt. Det tar tid, og koster noen kroner. Men det er verdt jobben, det er mange fine gamle skatter gjemt. Og profesjonell oppussing får mange av smykkene til å se ut som om de er helt nye.

Selvsagt kan vi bygge om, endre bruk, størelse og smelte om også sier Julie. Skal man drive en liten bedrift må man kunne alt og være fleksibel. På veggen har hun minner og ting som fryder sjela, etter ti år i et solid fag.

Hun har også tatt inn varer fra lokale og andre håndverkere som det er etterspørsel etter. Og så blir det så fine farger på veggen!

I disse dager har hun jubileum, og har ikke lagt opp til stor kakefest, men ønsker gjerne vossingene innom for en prat. Og en kikk på det hun har, og litt for å dele yrkesstoltheten sin. Og det gode ønsket om å alltid skape liv på Vangen.

Også PC er blitt en nødvendighet på verkstedet. Nå må jeg oppdatere nettsida vår, sier Julie! Alt man må gjøre selv, som håndverker….

Og vi i Kunstvandringen på Voss lurer selvsagt på hvorfor Julie er slik entusiast for å være medlem, hun var en av de aller første som meldte seg inn. Og hun har allerede et sted der både lokale og turister kan besøke henne i verkstedet uten forhåndsavtale eller store planer.   Julie legger ut: Kunstvandring er noe vi trenger. Dette er samarbeid, dette er fremtiden. Med å vise at vi finnes samlet er det mye lettere for flere av oss å være synlige og få kunder innenfor dørene. Jeg ser det ikke som konkurranse, men som en nødvendig del av det å drive som håndverker. Det er inspirerende med kollegaer og et miljø selv om jeg ikke har vært med i 19. Men det kan jo enda skje. Dette skal bli spennende.

____________

Velkomen innom i butikken og verkstaden vår som ligg midt i travlaste handlegata i Voss Sentrum !

Åpningstider:
10-17 mand -torsd.
Fredag 10-19
Laurdag 10-15

Glød Gullsmedverkstad AS
Vangsgata 35
5700 VOSS

Facebooksida til Glød (Liker!)

Glød på Instagram (følg)

_____

Vi kunne ikke være enigere…. en dag vil kundene finne varene og gavene de leter etter i 19 (som vi snart skal begynne  å ha åpent lørdager) og en annen dag hos Glød. Vi er like forskjellige i samlet flokk som vi er på hver vår tue. Og det er noe annet å tenke på: Vossinger er flinke til så mye!! Visste du at vi er den bygda i Norge som har FLEST sølvsmeder i forhold til antall innbyggere!  Gull og sølv til Voss!

Og en ting er sikkert: Det er mange slike små fleksible håndverkere som Julie i Glød! Det er mange små arbeidsplasser! Bruk de lokale små håndverkerne og kunstnerne. Bare se: Liv i Vangsgata!

Vi gratulerer med ti år, i vårt første år, og ønsker oss ti år til, da kan vi ta frem denne bloggen igjen!

Og ikke glem å følge Kunstvandringen på Voss

#kunstvandringvoss på Instagram

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *