Om kunstvandringen på Voss

Kunstvandringen på Voss ble til som en ide av Lise Nilsen og Mona Nordaas i 2015. Etter at Mona ble revet bort,  brukte Lise noen måneder – før hun bestemte seg for å fullføre verket.

Før vi rakk blunke hadde vi lokaler. Uttrågata 19, der er det galleri og visningsrom på gateplan.

Vi bor i en bygd der kunst og kultur står sterkt, og idrett, sosialt liv og offentlig synlighet alltid har vært naturlig. Men den SKAPENDE delen av kulturlivet er lite synlig! Dermed er det bare å samle våre skapende krefter og få kunstnere, kunsthåndverkere, forfattere, dansere, fotografer, sangere… ja hva vet man vel hva som finnes i bygda?… og invitere til et samarbeidsprosjekt. Dersom alle kunstnerne og kunsthåndverkerne i bygda nå samarbeider om den indre del av prosjektet… uten å miste seg selv.. Og samles om en portal og et sted der alle kan finne dem.. da er vi langt på vei. Når vi klarer å trygge alle de små arbeidsplassene våre (kunstnere og kunsthåndverkere er selvstendig næringsdrivende, egne sjefer, med egne bittesmå bedrifter) – ja da er vi faktisk å regne med!

Vossingene er flinke til ALT. Idrett, ekstremsport, festivaler og arrangement. Det mangler bare KUNST og KUNSThåndverk. Nå har KjellEriken og kunstlaget lagt en linje, og fått noe frem i lyset. Nå kommer kunstvandringen med de utøvende frem fra de skjulte verkstedene sine.

Det er viktig for alle å skjønne at alle vi som arbeider med dette er veldig sterke private skapende individer med egen kunst, med eget kunsthåndverk. At vi alle er med å forme og tilføre bygda farge, dekor, meninger og sjel. For det er det kunst og kunsthåndverk gjør. DU som besøker og handler og elsker det vi gjør… fortell om prosjektet og støtt oss.

KUNSTVANDRING er et prosjekt, en arbeidsgruppe. KunstRUNDER er en del av dette. De kreative vil på sikt åpne sine verksteder og atelier, og dere kan komme direkte til kunstnerne og handle. VI har jo ikke gallerier i bygda lengre! De som ikke har slik plas… bruker 19! Eller er hos hverandre.

Se etter det lille rosa merket!

Andre ideer vi har: Separatutstillinger, kurs, foredrag, boklanseringer, kreative kvelder, kanskje kunstskole, perlesmykkelaging, idekvelder, auksjoner. Nå har vi et lokale… og vi vil også leie det ut til andre som IKKE er medlem i gruppa. Dere som kjenner dere igjen i : Å leve av, og ha delvis inntekt, og MENER det dere gjør kreativt… spør om dere kan bli med. De fleste av oss har en kreativ utdannelse innen kunst og håndverk. Eller så lang relevant praksis at vi står inne for faglig kompetanse og respekt for det vi gjør.  Dere skjønner hva vi mener.

Faktisk så VET vi ikke hvor vi ender, for det skal vi selv skape og drive fram. Og vi ER jo kreative?

19 driver vi sammen, og vi selger kunsten og håndverket vårt direkte til kundene. Vi har mye å lære og mye å erfare, men dette er jo VOSS, ei kulturbygd. Dette får vi til!

Handle lokalt! Hold liv i bygdene, mange av oss har våre egne bittesmå arbeidsplasser, som du ikke visste eksisterte.  Å besøke eller se en kunstner eller håndverker i eget miljø.  Bruk våre lokale kreative krefter, som gaver, til installasjon, som underholdning, eller finn noen som kan hjelpe deg med en kreativ oppgave.

Her på siden vil du ALLTID (når vi er igang) LINK TIL AKTIVITETSLISTEN alltid finne en liste over våre medlemmers aktiviteter. Det betyr at du til enhver tid kan oppsøke eller ta kontakt med en av oss, og handle eller besøke vedkommende. Mange har alltid åpne atelier, noen deltar på utstillinger, noen har popupbutikker, og noen har faktisk egen butikk der du kan handle direkte hos kunstneren hele året. Noen har kun nettsted, facebookside eller bare en mail….  og noen er kun på gallerier. Da vil du finne linker til kontakt, eller stedet der du kan handle vedkommendes skaperverk.

Ideen er reelt stjålet av svenskene. Der er kunstvandringer stort. Så stort at de lager markedsundersøkelser og det offentlige har skjønt at DETTE er mange arbeidsplasser. I Skåne gjorde kunstvandringene seg skyldig i 56 millioner kroner i ringvirkninger på et år. 36 millioner gikk til innkjøp av kunst. Resten er hoteller, mat, annen shopping. Nå har vi noe mindre område… men vi er midt i en turistnasjon… Meld dere fra Vik i Sogn, Aurland, Granvin, Ulvik, Modalen, Eksingedalen og den delen av Vaksdal som heller mot Voss. VI er en region. Og de besøkende har bil.. eller en Kunstvandringsvenn som gladelig kjører dem kunstrunde for et mindre honorar. (dere kan også gi oss en lyd)

Mail: post@kunstvandringvoss.com

Mer info følger, siden er under oppbygging.